VÉSZFÉK: a 7. projektnap

Csak nyugodtan!

Lelkes fiatalok gyűltek össze a pécsi Forrás Szakiskola tornatermében, hogy részt vegyenek a Vészfék program február 28-i, agresszió- és konfliktuskezeléssel foglalkozó projektnapján. Ez alkalommal az agresszió- és konfliktuskezelés volt a téma. Rövid eligazítás után két csoportra osztották őket. Míg az első csoport Novotny Bencét, a Baranya Kempo Harcművészeti SE dan fokozatú sportolóját és annak és társát figyelte, addig a többiek a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait hallgatták.

Novotny Bence az iskola diákjainak elmondta: ez a harcművészeti stílus nagy hangsúlyt fektet az életszerű „utcai” önvédelem tanítására. A közönség figyelmét mindamellett arra is felhívta, hogy a megszerzett tudást jobb talonban tartani, nem célszerű fitogtatni. – A Kempo elsősorban önvédelemre tanít, és nem támadásra – magyarázza. – Éppen ezért fontos, hogy kerüljük a konfliktusokat, hiszen nem tudhatjuk, hogy a velünk szemben álló fél mennyire erős, illetve, hogy vagy van e nála bármilyen fegyver.

A sportoló a délelőtt folyamán fiúk és lányok számára egyaránt hasznos mozdulatokat mutatott be. Ismertette az emberi test 3 fő támadási felületét (szem, nyak, ágyék), és ezek támadási lehetőségeit meg is mutatta a rögtönzött kempo órán.

Eközben a másik teremben ülők egy, a rendőrség által vetített kisfilmet nézhettek meg, majd ahhoz kötődően kérdéseket tehettek fel a foglalkozást vezető szakembernek. Dr. Gáborné Kiffer Krisztina és Kovács Hegedűs Krisztián iskolarendőrök arról beszélgettek a fiatalokkal, hogy ők vajon mit gondolnak azokról a veszélyes élethelyzetekről, amelyek nap mint nap megtörténnek az utcán vagy az iskolában. A közel egyórás foglalkozás végén a fiatalok és szakemberek szituációs gyakorlatokkal dolgozták fel a megbeszélteket.  

A projektnap közös pizzázással zárult.