Frissen végzett takarítókkal is büszkélkedhet a T.É.T. program

Frissen végzett, okleveles takarítókkal büszkélkedhet a „Tudás-Érték-Tapasztalat”(T.É.T.) elnevezésű integrációs program: újabb 10 pártfogó felügyelet alatt álló baranyai bűnelkövetőnek sikerült letennie az OKJ-s vizsgát. Szakmával a kezükben hamarosan munkaerő-piaci és álláskeresési tréningen vehetnek majd részt. A T.É.T. szervezői remélik, minél többüknek tudnak majd segíteni abban is, hogy mihamarabb munkát találjanak.

Nagy volt a nyüzsgés a takarítók szóbeli vizsgája előtt: mindenki csak utolsó pillantást vethetett a felsorakoztatott vegyszerek, burkolatminták és takarítógépek sokaságára, mielőtt kihúzta a tételét. A vizsgázók négy hónapon át heti öt alkalommal ismerkedtek a szakma elméletével és gyakorlatával. Az egyik 28 éves pártfogoltnak feleletében azt kellett összefoglalnia, hogyan és mivel takarítaná ki egy iskola folyosóját. A fiatalember azt mondja, bár elég lámpalázas, úgy érzi, jól sikerült a szóbeli vizsgája: – Örülök, hogy ezzel majdnem túl vagyok az egészen! Még két hét munkaerő-piaci és álláskeresési tréning, és nekiállok megvalósítani az álmom. A bátyámnak pénze van, nekem itt a papírom, rövidesen be szeretném indítani a saját takarítóvállalkozásomat. Ez az egész program – azon túl, hogy szakmát szereztem – arra is jó volt, hogy saját magamnak fel tudtam mutatni valami jót. Valami olyat, amit a saját erőmből valósítottam meg!

A projektmenedzser azt mondja, bízik abban, hogy ezek a halmozottan hátrányos helyzetből induló emberek végzettséggel a kezükben könnyebben megtalálják majd a számításaikat. Bár büntetett előéletűek és ezért a munkaerő-piacon bizonyára eleve előítéletekkel kell szembesülniük, most kaptak még egy esélyt. Azt pedig tudják, hogy a T.É.T. program szakembereire továbbra is számíthatnak. 

További információ:

Scholtzné Nagy Szidónia projektmenedzser
Tel.: +36 72 211 134, +36 70 52 77 665