VÉSZFÉK: a 8. projektnap

A szenvedélybetegségek kockázata és azok megelőzése – ez állt a „Drog-stop” mottót viselő Vészfék-projektnap középpontjában, amelyre 2014. március 14-én került sor Pécsett, a Forrás Szakiskolában.

A projektnap mozizással indult. Az egyik legelterjedtebb kábítószer, a marihuána veszélyeire hívta fel a figyelmet a rendőrség által küldött, Hogyan hatnak a drogok – 1. évad, 1. rész című film, amelyet az iskola diákjai közösen néztek végig. A filmben látottakat még inkább elmélyítendő-tudatosítandó a szervezők tudáspróbával is készültek: a fiataloknak többek között azokra a kérdésekre kellett választ adniuk, hogy milyen hatást vált ki a füvezés, milyen kockázatai vannak annak. A tesztet hatan teljesen hibátlanul töltötték ki, és ezért jutalomban részesültek.  

Az ismeretek további terjesztésére a pécsi Integrált Drogterápiás Intézet (INDIT) Közalapítvány munkatársainak foglalkozásán vehettek részt a tanulók. A beszélgetést vezető Propszt Emma elmondta, megvitatták, ki milyen ismeretekkel rendelkezik a különféle drogokról, és előkerültek a diákok személyes tapasztalatai is. Mindenki jobbnak látta pedagógusok, felnőttek jelenléte nélkül megtartani a foglalkozást, a fiatalok így ugyanis sokkal nyíltabban mertek kérdezni, beszélgetni a témáról.

Végül pedig – a projektnap hatását fokozandó – egy, a szenvedélybetegségéből felépült fiatalemberrel találkozhattak az iskola diákjai. Az egykori drogos először általánosságban beszélt magáról a függőségről, annak kémiai folyamatairól, a függővé válásról, a függőség fajtáiról, majd pedig a fiatalok kérdéseire válaszolva érzékletesen mesélt a saját lesújtó tapasztalatairól.

A projektnap szervezői azt remélik, hogy a rendezvény során elhangzottak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek az amúgy veszélyeztetett fiatalok elkerüljék azt, hogy elinduljanak a drogfüggőség lejtőjén és egy életre tönkretegyék magukat. 

A nap közös ebéddel zárult – ezúttal pörköltet kínáltak fel, amelyet az iskola tankonyháján diákok készítettek el.