SAJTÓKÖZLEMÉNY - NAGY VOLT A T.É.T

OKJ-S SZAKMÁT SZEREZHETTEK BARANYAI BŰNELKÖVETŐK

Sikeres parkgondozói vizsgát tett kilenc pártfogó felügyelet alatt álló baranyai bűnelkövető. Mindannyian hisznek abban, hogy friss OKJ-s szakmával a kezükben majd nagyobb eséllyel találnak munkát. A négy hónapon át tartó szakképzést a Tudás-Érték-Tapasztalat (T.É.T.) elnevezésű, TÁMOP 5.6.1.A-11/2-2011-009-es azonosítószámú integrációs program tette lehetővé a számukra, melyet a pécsi Ifjúságért Egyesület és konzorciumi partnerei, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. és a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft. valósít meg.

- Öt éve vizsgáztam utoljára, kicsit zavarban is voltam – mondja a 19 éves Gilikter Erik, akit a négyhónapos előzetes letartóztatása után pártfogója vont be a T.É.T.-be. – Az írásbeli vizsgám majdnem hibátlan lett! A szóbelin a villanymotoros gépek használatáról szóló tételt húztam, mindent tudtam róla. Azt hiszem, ez a bizonyítvány az egész életemet megváltoztatja. A bátyám már szerzett is nekem munkát egy kertészeti vállalkozásnál – hamarosan dísznövénykertben dolgozom majd parkgondozóként. Egyébként pedig már maga a tanfolyam rendszert vitt az életembe: eztán már nem lesz gond reggel korán kelnem ahhoz, hogy nyolcra beérjek a munkahelyre.

A négyhónapos képzés csupán kis ízelítőt adhatott az egyébként igencsak sokrétű szakmából – fogalmaz a parkgondozók oktatója. Farkas Attila erdőmérnök azt mondja, elégedett a csoportja eredményével: - Kilenc embernek sikerült levizsgáznia. Bár nem volt könnyű feladat, mégis szívesen oktattam ezt a csapatot. Igyekeztem minél többet átadni nekik a szakma elméleti és gyakorlati alapjaiból. Most már például azt is tudják, hogyan kell szakszerűen elkészíteni egy virágágyást, vagy a díszcserjéket ápolni.

Azt, hogy a programba bevont pártfogoltak a vállalásaikat valóban teljesítsék, az elvárások és lehetőségek útvesztőjében könnyebben eligazodjanak, szakemberek kísérik figyelemmel. Csiszár Tamás mentor még a vizsgára is elkísérte a rá bízott embereket. – Örülök, hiszen a mentoráltjaim közül ketten sikeresen vették az akadályokat: a mai napon szakképzett parkgondozók lettek. Azt gondolom, hogy a T.É.T.-program azért nagyon hatékony, mert még az elején pontosan felmérte, mire is van valójában szüksége ennek a célcsoportnak - és pontosan ezekre a szükségletekre reagál: tudatosan fejleszti a képességeiket, szakmát ad a kezükbe, és igyekszik munkába helyezni ezeket az embereket.

A program soron következő állomása - a takarító-képzést lezáró vizsgák mellett - a most induló munkaerő-piaci és álláskeresési tréning. Szakemberek segítenek a pártfogoltaknak abban, hogy a majdani állásinterjúkra ne csak bizonyítvánnyal a kezükben, hanem nagyobb önbizalommal, sokkal felkészültebben is érkezzenek.

A 109 millió forintos pályázati támogatás segítségével megvalósuló integrációs program 32 hónapon át segíti a baranyai bűnelkövetőket, hogy azok felhagyjanak törvénytelen életmódjukkal, megváltozzanak, idővel munkába álljanak. A program célja továbbá az is, hogy a peremre szorultak és a társadalom ne kölcsönösen ellenségesen viszonyuljanak egymáshoz.

További információ:

Scholtzné Nagy Szidónia projektmenedzser

Tel.: +36 72 211 134, +36 70 52 77 665; Email: nagy.szidonia@tetthely.net.

Ifjúságért Egyesület, 7624 Pécs, Ferencesek u. 42.

www.ifjusagertegyesulet.hu