Gyermekvédelmi ellátások

Az Ifjúságért Egyesület az átmeneti gondozás körébe tartozó szolgáltatásokat nyújt. Az 1997. évi gyermekvédelmi törvény több olyan intézménytípust és ellátási formát határozott meg, melyek a törvény megjelenése előtt ismeretlenek voltak. Ilyen a családok átmeneti otthona, és a helyettes szülő is.
Az átmeneti gondozás arra a felismerésre épül, hogy a veszélyeztetett gyermekek egy részét nem a saját szüleitől kell megvédenünk, hanem a krízishelyzetbe jutott szülő megsegítésén keresztül, az ő partnereként lehet eredményesebb preventív gyakorlatot kialakítani.

Az átmeneti gondozással megelőzhető a hatósági intézkedés, a szülői jogok szűkítése. Erősíti az édesanya, édesapa szülői szerepkörét, mert a gyermekeknek mindaddig saját szüleik mellett a helyük, míg ennek esélyei adottak. Az átmeneti gondozás szolgáltatásai a szülő szorongatott helyzetében a legkevésbé ártalmas kiút gyors lehetőségét biztosíthatják; vészkijáratot a súlyosabb következmények megelőzésére.
Szakmai beszámoló